Cajun mauste pataruuissa

  • 20 Jul, 2022

Monesta mausteesta sekoitettu cajun mauste sopii moneen ruokaan.

Cajun mauste on helppo tapa päästä matkalle kauas Louisianan osavaltioon Yhdysvaltoihin kotikeittiöstä käsin. Louisianassa etelävaltiolainen ruuanlaitto yhdistyy omaperäisellä tavalla kreolilaiseen keittiöön ja lopputuloksena makumaailma, joka on mehevän mausteinen, mutta ei lainkaan liian tulinen. Miellyttävän tuoksuinen mauste sopii moneen yhteyteen; esimerkiksi lihan, kalan, äyriäisten ja kasvisten kaveriksi. Se tuo raaka-aineiden maut esiin hellävaraisesti terävöittäen, lainkaan peittämättä niitä.

Cajun mauste johdattaa makumatkalle

Pataruuissa cajun mauste pääsee oikeuksiinsa, koska se saa vapauttaa aromiaan pitkään ruuan kypsyessä. Cajunilla maustettu pata on yleensä tuhtia ja voimakkaan makuista ruokaa, joka sopii erityisen hyvin talvi-iltojen herkuksi. Kermainen, ehkä punaviinillä terästetty liemi sitoo mausteet yhteen maukkaaksi kokonaisuudeksi. Pataa suositellaan nautittavaksi riisin kanssa ja ystävien seurassa.

Jos käytät cajunia muuhun kuin pataruokaan, mauste kannattaa hieroa lihan pintaan ennen paistamista, jotta se imeytyy hyvin. Paista siinä tapauksessa liha nopeasti ja kuumalla lämmöllä. Mausteseos cajun on yhdistelmä huolella valittuja mausteita juuri oikeissa mittasuhteissa. Se sisältää esimerkiksi paprikaa, valkosipulia, mustapippuria, juustokuminaa, sipulia, chilipippuria, cayennepippuria, timjamia, oreganoa ja suolaa.

Mausta ennakkoluulottomasti

Cajuniin ja moneen muuhun mausteeseen kannattaa tarttua ilman ennakkoasenteita, sillä nykyään maustamiseen ei enää liity erityisiä sääntöjä. Jokainen on itse paras asiantuntija oman makunsa suhteen. Mausteita käyttämällä tutuista ruokalajeista ja raaka-aineista löytyy aivan uusia ulottuvuuksia. Samalla kun cajun mauste hellii makuaistia, se hemmottelee myös tuoksullaan ja värillään.