Herkulliset punaiset marjat luonnossa

  • 14 Feb, 2022

Punaiset marjat luonnossa ovat terveellisiä.

Luonnonmarjoja kypsyy huonoinakin vuosina arvioiden mukaan 100 kiloa jokaista suomalaista kohden ja jos satokausi on hyvä, niin sato voi olla jopa kaksi kertaa suurempi. Kun vielä kerromme, että jokaista suomalaista kohden kerätään 40 kiloa marjoja vuodessa, niin on todettava, että paljon jää marjoja vielä luontoonkin. Monet punaiset marjat luonnossa ovat vitamiinirikkaita ja herkullisia. Niistä on helppo tehdä erilaisia piiraita tai jälkiruokia sekä syödä niitä sinällään.

Mitkä punaiset marjat luonnossa ovat syötäviä

Ensimmäisenä ja herkullisimpana tulee tietenkin ensimmäisenä mieleen aho- eli metsämansikka. Pienikokoiset marjat ovat punaisia ja niitä kasvaakin luonnonniittyjen lisäksi tienpientareilla sekä rinteillä. Kypsiä marjoja löytää syötäväksi kesäkuun loppupuolelta heinäkuulle. Karpalo puolestaan kasvaa soilla ja se on isompi marja kuin metsämansikka. Tämän hiukan hapan marja kypsyy syyskuun loppupuolelta aina lumentuloon asti. Jos pakkanen ehtii tulla ennen poimimista, happamuus hiukan häviää.

Lillukka kuuluu myös punaiset marjat -kategoriaan. Sen kasvualueena on koko maa ja parhaiten sitä löytää hakkuualueilta, missä on valoisaa. Se on suhteellisen yleinen, mutta marjat ovat varsin mauttomia ja siksi se ei ole noussut suosioon muiden punaisten marjojen joukossa. Sitä voi käyttää hyvin muiden marjojen seassa. Mesimarja kypsyy heinä-elokuussa ja nämä marjat poimitaan aina kantoineen. Se on varsin herkullinen, mutta pilaantuu hyvin nopeasti tuoreena.

Puolukka on suosituin metsämarja

Puolukka on mustikan ohella suosituin metsämarja ja sitä poimitaankin ahkerasti elokuun lopusta syyskuun alkuun. Näissä marjoissa on reilusti säilöntäainetta eli bentsoehappoa jo omasta takaa, joten siksi niitä on helppo säilöä pelkästään survomalla. Puolukka sopii monien ruokien kanssa. Vadelma puolestaan on makeampi ja se kasvaa pensaissa. Sato kypsyy heinäkuun lopussa ja on elokuussa parhaimmillaan. Hiukan makeana vadelma sopii jälkiruokiin ja juomiin. Se tarvitsee kasvaakseen paljon auringon valoa.