Marianne rakeet herkkusuulle

  • 28 Oct, 2022

Marianne rakeet tunnistetaan raidoista

Onkohan Suomessa sellaista henkilöä, joka ei tietäisi mitä Marianne rakeet ovat? Ne ovat olleet suosittuja jo pitkään ja ne tunnistaa pakkauksesta, jossa on punavalkoinen raidoitus. En ole varmasti ainoa, joka miettii, mistä värit ovat lähtöisin, koska itse tuotehan on valkoiseen piparminttukuoreen kääritty tumma suklaa. Eikö värien pitäisi olla ruskean ja valkoisen raidallista? Ei missään nimessä, koska makuna rakeet ovat pirteitä ja siksi myös pakkauksen pitää herättää pirteä mielikuva. Ja siinä se todella onnistuu!

Suosikki karkkihyllyllä

Tiesitkö sitä, että Marianne on kehitetty jo vuonna 1949? Se oli aluksi Chymoksen kehittämä tuote, joka päätyi Fazerille sen jälkeen, kun se osti vuonna 1993 Chymoksen. Mariannet eivät onneksi tuolloin siirtyneet pois valikoimasta, vaan saivat rauhassa jatkaa omaa elämäänsä Fazerin tuotteena. Se on oikeastaan meidän kaikkien onni, sillä se on varsin suosittu tuote makeiset ja välipalat -osastolla.

Chymoksen aikoina Mariannet valmistettiin Toijalassa ja niiden valmistusta johti Aimo Martikainen, karamellimestari. Sotien jälkeen makeanhimo suomalaisilla oli suuri ja tämä pieni piparmintun ja suklaan yhdistelmä suorastaan suli suomalaisten sydämiin. Kun vuoden 1950 jälkeen valintamyymälät yleistyivät, tarvitsi myös Marianne kauniin ja houkuttelevan myyntipakkauksen. Jo silloin kehitettiin meillekin tutuksi tullut punavalkoinen raidoitus kääreeseen.

Ranskalaisuuteen viittaavat Marianne rakeet

Piparmintun ja suklaan yhdistelmä liitettiin vahvasti ranskalaisuuteen. Maku oli hienostunut ja Fazerilla oli tuolloin jo myynnissä Ranskalaiset pastillit. Chymos päätti, että myyntipakkaukseen ei siis laiteta Ranskan trikoloria vaan nimeksi pitää laittaa Marianne, joka on itse asiassa Ranskan kansallisneito. Pitkän ja vaiherikkaan suunnittelutyön päätteeksi sekä kentältä saadun palautteen jälkeen punavalkoinen väri jäi, mutta tuotenimeksi tuli Marianne.

Emme tiedä, johtuiko suosio nimestä vai raikkaasta värityksestä, mutta joka tapauksessa Marianne oli vuosikausia myydyin karamelli Suomessa. Tuotekehittely on jatkunut ja tällä hetkellä tuoteperheeseen kuuluu myös muita makuja sekä Fazer on tuonut markkinoille myös kakkurullat sekä muffinssit. Nämä karkit tunnetaan myös Euroopassa, joten ei pidä yllättyä, jos matkaillessa törmää niihin paikallisessa marketissa. Marianne rakeet ovat myös hyvää seuraa, kun käy katsomassa, millaisen tarjonnan kasinot antavat iloksemme.

Marianne rakeet monipuolisessa käytössä

Jos jokin karkki on hyvin monipuolinen käytössä, niin sitä ainakin ovat Marianne rakeet. Niitä voi olla tarjolla kahvipöydässä sinällään, mutta ne käyvät yhtä lailla myös itsetehdyn täytekakun koristeeksi. Se on varma valinta, koska se on ja pysyy suomalaisten herkkuna. Sen voi valita täysin varmana siitä, että vain ani harva siirtää sen omalla lautasellaan sivuun. Se on myös helppo valita tuliaiseksi esimerkiksi kahvipaketin kaveriksi, kun on menossa kylään ja haluaa viedä jotain herkullista ja toisaalta silloin tekee varman valinnan.

Moni muukin makeinen kuin Marianne on saanut vaikutteita historiasta, joten se ei ole ainoastaan punavalkoraidallisen herkkumme omaperäisyyttä. Se on kuitenkin varmaa, että suomalaiset tietävät varsin hyvin, mistä on kysymys silloin, kun puhutaan Fazerin Mariannesta tai Sinisestä. Ne ovat niin legendaarisia herkkuja ja molemmat tuotteet ovat yhä voimissaan.

Mikä estää myöskään idearikasta leipuria kokeilemasta, mihin kaikkeen Marianne rakeet taipuvat. Jos niistä on innoituksena syntynyt muffinsseja, niin kotileipuri voi vain päästää oman innoituksen valloilleen ja kokeilla tehdä täysin jotain uutta, jolla saa makuhermoja kutitettua täysin uudelle tasolle.

Marianne rakeet äidiltä tyttärelle

Marianne rae on kuin kaunis helmi, josta voi tehdä helminauhan koristeeksi kakun päälle. Pakkauksia on eri kokoisia, joten aina löytää itselleen juuri sopivan annoksen. Uudelleensuljettavat pussit ovat käytännöllisiä, mutta perinteinen rasia on aina jopa tyylikäs lahja eikä se edes tarvitse erikseen lahjapaperia. Arvostusta lisää myös se, että tuotteessa käytetty suklaa on valmistettu vastuullisesti tuotetusta kaakaosta.